museum antwerpen
Antwerpen

Musea in Antwerpen: deze musea moet je bezoeken!

Antwerpen is een cultuurstad met enkele van de beste musea van Europa. Van kunst en architectuur tot mode en geschiedenis, Antwerpen heeft voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de topmusea om te bezoeken wanneer je in Antwerpen bent:

museum antwerpen
museum antwerpen

(Het Rubensmuseum voor de grondige verbouwingen)

Bron: Frolova_Elena / Shutterstock.com

Musea in Antwerpen

MAS: Museum aan de stroom

MAS (Museum aan de Stroom) beschikt over een 10 verdiepingen tellend gebouw met een indrukwekkende collectie kunstvoorwerpen uit de hele wereld.

Dwaal door de galerijen om meer te leren over het rijke culturele erfgoed van de stad, of klim naar de bovenste verdieping voor een prachtig uitzicht over Antwerpen. Heel eerlijk: ik vond niet alle verdiepingen de moeite waard toen ik het MAS de laatste keer bezocht, maar laat dat je zeker niet tegenhouden… er zitten altijd pareltjes tussen deze tentoonstellingen!

Wist je trouwens dat je ook chique kan dineren op de bovenste verdieping van het MAS?

Adres: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

MUHKA: Museum van Hedendaagse Kunst

MUHKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) herbergt een van de belangrijkste collecties hedendaagse kunst van België. Met werken van lokale en internationale kunstenaars is MUHKA een must voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne kunst.

Dit museum herbergt een grote collectie moderne kunst uit de twintigste eeuw. Het bevat ook werken van bekende internationale kunstenaars en heeft een van de beste collecties van Europa.

Het museum organiseert het hele jaar door speciale tentoonstellingen en biedt rondleidingen voor wie meer wil weten over het tentoongestelde werk. Voor iets anders kunt u zelfs hun ‘stille rondleiding’ proberen, wat een geweldige manier is om de kunstwerken te ervaren zonder u opgejaagd of overweldigd te voelen!

Adres: Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen België.

Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum is gewijd aan de geschiedenis van emigratie en immigratie in heel Europa. Het is gevestigd in een oud bakstenen gebouw dat vroeger diende als vertrekpunt voor duizenden immigranten op weg naar Noord-Amerika. Het museum is zowel educatief als emotioneel, met interactieve displays en persoonlijke verhalen van voormalige passagiers.

Zelf heb ik dit museum al enkele keren bezocht (ze hebben regelmatig nieuwe invalshoeken en collecties) en ik moet echt zeggen dat dit voor mij persoonlijk een van mijn favoriete musea in Antwerpen is!

Adres: Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen

Rubenshuis

Het Rubenshuis was ooit het huis van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens en zijn atelier. Tegenwoordig herbergt het een collectie werken van Rubens, samen met schilderijen van andere kunstenaars uit zijn tijd. Je kan ook het huis zelf bekijken (dat is prachtig bewaard gebleven) en meer leren over het leven van Rubens.

Een heel grote aanrader, helaas is het Rubenshuis voorlopig gesloten voor een (veel te) grondige renovatie.

Adres: Wapper 9-11, 2000 Antwerpen

Plantin-Moretusmuseum

Het Plantin-Moretusmuseum is een must als je meer wilt weten over de geschiedenis van de boekdrukkunst en het boekbinden.

Dit museum was ooit het huis van Christoffel Plantin, een beroemde drukker en uitgever. Binnen vindt u originele persen, boeken en andere voorwerpen die verband houden met dit ambacht. Het museum biedt ook rondleidingen die het verhaal achter het gebouw en zijn bewoners vertellen.

Wist je dat je hier zelfs een originele kaart van Mercator kan terugvinden?

Adres: Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen

MoMu (Mode Museum)

MoMu (Modemuseum) ligt in het historische centrum van Antwerpen. Het beschikt over een collectie van meer dan 10.000 items van modeontwerpers uit de hele wereld, van gevestigde namen tot veelbelovende jonge talenten.

Het museum heeft talrijke interactieve displays en organiseert het hele jaar door regelmatig speciale tentoonstellingen. Als je meer wilt leren over mode, is dit zeker een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen!

Grappig weetje: ik studeerde vroeger welgeteld één straat verder en stond altijd te kwijlen aan het raam van de boekenwinkel van het MoMu, Copyright. Echt, ontzettend de moeite om eens binnen te gaan als mode je interesseert. Waar kan je beter je modehart ophalen dan in Antwerpen, toch?

Adres: Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen

Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een openluchtsculpturenpark met werken van beroemde kunstenaars als Auguste Rodin, Henry Moore en vele anderen. Wandel door de tuinen en de kunstwerken in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.

Het park heeft ook een museum waar je meer te weten kunt komen over de tentoongestelde werken en een lunch of een snack kunt nuttigen in het restaurant. Er is hier voor elk wat wils, dus zet het zeker op je lijstje van must-see musea in Antwerpen!

Wist je trouwens dat dit een populair park/museum is voor Pokémon Go-spelers en Ingress-spelers? Ik ben er enkele keren met vriendlief heengeweest toen we beiden nog Pokémon Go speelden, was erg leuk!

Adres: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen

Fotomuseum

Het Fotomuseum is gewijd aan hedendaagse en historische fotografie. Je vindt er een indrukwekkende collectie foto’s uit meer dan twee eeuwen, samen met interactieve displays die het verhaal achter elk beeld vertellen.

Dit museum biedt educatieve programma’s voor zowel kinderen als volwassenen en organiseert het hele jaar door regelmatig tentoonstellingen. Als u geïnteresseerd bent in fotografie, is dit zeker een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen.

Adres: Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

Museum Mayer van den Bergh

Het Museum Mayer van den Bergh is een klein museum gewijd aan kunstwerken van het begin van de 15e eeuw tot vandaag. Het heeft een indrukwekkende collectie schilderijen en voorwerpen uit de middeleeuwen, de renaissance en de barok.

Het is ook een interactieve ruimte waar bezoekers de geschiedenis achter elk stuk kunnen verkennen via audiotours en activiteiten. Met zijn charmante sfeer en interessante displays mag u dit museum niet missen!

Adres: Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

Maagdenhuismuseum

Het Maagdenhuismuseum is een verborgen juweeltje in het centrum van Antwerpen. Het was vroeger een weeshuis voor meisjes. Die geschiedenis kan je er nog ontdekken, samen met de geschiedenis van armenzorg door de eeuwen heen.

Adres: Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is een van de oudste en belangrijkste musea van België. Het herbergt een indrukwekkende collectie werk van gerenommeerde kunstenaars als Rubens, Van Dyck en Bruegel.

Dit museum was gedurende 11 jaar lang gesloten om gerenoveerd te worden.

Het heeft ook een permanente tentoonstelling met het werk van Vlaamse meesters en het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen. Het museum is een geweldige plek om meer te leren over kunst en de geschiedenis ervan in Antwerpen!

Adres: Leopold de Waelplaats 1, 2000 Antwerpen

Vleeshuis

Het Vleeshuis is een fascinerend museum dat je terug in de tijd neemt naar de Middeleeuwen. Het is gehuisvest in een oud gildehuis, dat rond 1450 werd gebouwd en er vandaag de dag nog steeds uitziet zoals het was.

Het museum vertelt het verhaal van het verleden van Antwerpen aan de hand van interactieve displays, audiotours en zelfs een gereconstrueerde slagerij uit de 16e eeuw! Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, is dit zeker een van de topmusea om te bezoeken als u in Antwerpen bent.

Adres: Vleeshouwersstraat 38/ 40, 2000 Antwerpen

Diva Diamantmuseum

Het Diva Diamantmuseum is een must voor iedereen die van edelstenen en juwelen houdt. Je vindt er een grote collectie diamanten, maar ook andere edelstenen en edelstenen in alle vormen en maten.

Het museum biedt ook educatieve programma’s voor kinderen en interactieve displays die de geschiedenis achter elk stuk uitleggen. Als je meer wilt weten over de Antwerpse diamantindustrie, is dit een van de topmusea om te bezoeken!

Op dit moment huist het DIVA Diamantmuseum even op de Grote Markt tot de verbouwingen klaar zijn.

Adres: Suikerrui 17/19, 2000 Antwerpen (tijdelijk op de Grote Markt)

Snijders & Rockoxhuis

Het Snijders & Rockoxhuis is een fascinerend museum in het voormalige huis van Nicolaas Rockox (voormalig burgemeester van Antwerpen) en zijn buurman schilder Frans Snijders. Het huis is bewaard gebleven sinds het werd gebouwd in 1607 en herbergt nu een collectie kunstvoorwerpen uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Beide huizen werden in 2018 samengevoegd tot het Snijders & Rockoxhuis (daarvoor stond het alleen bekend als het Rockoxhuis).

Je vindt er kunstwerken, meubels en andere voorwerpen die een kijkje geven in het leven van deze invloedrijke mannen en hun tijd. Ook vind je hier werken van Rubens, Antoon van Dyck, Jacob Jordaens, Joachim Patinir, David Teniers de Jonge, Joos de Momper, Jan Breughel de Oude, Frans Snyders en Pieter Breugel de Jonge.

Ook de stadstuin is, net zoals bij die van het Rubenshuis, zeker het bezoek waard.

Adres: Keizerstraat 10, 2000 Antwerpen

Letterenhuis

Het Letterenhuis is een interessant museum gewijd aan literatuur en boeken uit de hele wereld. Het heeft een grote collectie werken van Vlaamse schrijvers en manuscripten, brieven en andere documenten die met hen verband houden.

Er zijn ook audiogidsen en interactieve displays om u te helpen meer te weten te komen over elk stuk in de collectie. Mis dit museum niet als je in Antwerpen bent!

Adres: Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

Museum De Reede

Museum De Reede is een privémuseum (opgezet door Harry Rutten)waar je werken van grote kunstenaars zoals Goya, Edvard Munch, en Felicien Rops.

Dit museum ligt naast het Van Mieghemmuseum en tegenover Het Steen.

Adres: Ernest Van Dijckkaai 7, 2000 Antwerpen

Stampe & Vertongen Museum

Het Stampe & Vertongen Museum herbergt een indrukwekkende collectie vliegtuigen en helikopters uit de hele wereld. U vindt er ook interactieve displays die uitleg geven over de geschiedenis van de luchtvaart en hoe deze in de loop der tijd is geëvolueerd.

Dit museum is een geweldige plek om meer te leren over de fascinerende wereld van het vliegen!

Adres: Antwerp International Airport, Luchthavenlei 1/Box 3, 2100 Antwerpen

Brouwerij De Koninck

Brouwerij De Koninck is een uniek museum dat het verhaal van de Antwerpse brouwerij vertelt. U vindt er interactieve displays, audiotours en een collectie historische brouwapparatuur.

De brouwerij biedt ook rondleidingen en proeverijen om je een blik achter de schermen van het productieproces te gunnen. Als je in Antwerpen bent, mag je dit interessante museum zeker niet missen! En drink natuurlijk een bolleke als je er bent!

Adres: Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen

Chocolate Nation

Chocolate Nation is een museum gewijd aan alles wat met chocolade te maken heeft! U vindt er interactieve displays over de geschiedenis van chocolade, evenals demonstraties en workshops.

Het museum heeft ook een café waar u enkele van de beste Belgische pralines en lekkernijen kunt proeven. Als u een fan bent van chocolade, is dit een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen!

Adres: Koningin Astridplein 7, 2018 Antwerpen

Volxmuseum

Het Volxmuseum is een interessant museum dat het verhaal vertelt van gewone mensen in Antwerpen.

Het museum heeft ook een bibliotheek en educatieve programma’s om bezoekers te helpen meer te leren over dit belangrijke onderdeel van de Belgische cultuur. Dit is een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen!

Adres: Koraalplaats 2, 2100 Antwerpen

Paleis op de Meir

Het Paleis op de Meir is een historisch gebouw in het centrum van Antwerpen. Het paleis werd gebouwd in de 18e eeuw en heeft gediend als koninklijke residentie en regeringskantoor.

Tegenwoordig zijn er interactieve tentoonstellingen over de geschiedenis van het paleis en tijdelijke tentoonstellingen van schilderijen, beelden en andere kunstwerken. Dit museum is zeker een van de beste musea om te bezoeken in Antwerpen, maar kan alleen maar bezocht worden tijdens een speciale expo of als het afgehuurd is.

Weetje: zowel Napoleon Bonaparte, Johan Alexander van Susteren, Tsaar Alexander I en Willem I der Nederlanden hebben hier gewoond!

In dit gebouw kan je nu iets gaan drinken, maar je kan ook The Chocolate Line-winkel van meester chocolatier Dominique Persoone, bezoeken en heerlijke (en bijzondere!) chocolade mee naar huis nemen.

Openingsuren The Chocolate Line:

Dinsdag t.e.m. zaterdag:

9h30 – 18h30

Zondag en maandag:

10h30 – 18h30

24/12 en 31/12 open tot 16h30

25/12 en 01/01/2023 gesloten

Adres: Meir 78-84, 2018 Antwerpen

Poldermuseum

Het Poldermuseum is een uniek museum dat het verhaal vertelt van de Antwerpse polders. Er zijn interactieve displays over de geschiedenis van de polders en voorwerpen uit dit belangrijke deel van de Belgische cultuur.

Het museum heeft ook activiteiten voor kinderen en seizoensgebonden evenementen om bezoekers nog meer te leren over dit fascinerende deel van het Belgische erfgoed. Dit is een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen!

Adres: Tolhuisstraat 10-16, 2040 Antwerpen

Eugeen Van Mieghemmuseum

Het Eugeen Van Mieghem Museum is een fascinerend museum gewijd aan de werken van kunstenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). U vindt er schilderijen, tekeningen en lithografieën die de essentie van het leven in Antwerpen weergeven.

In dit museum is ook het GRIM (Gilde van Belgische Realistische Kunstenaars) gevestigd, een collectief van meer dan 400 kunstenaars die zich laten inspireren door het realisme en het impressionisme. Dit is een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen!

Adres: Ernest Van Dijckkaai 9, 2000 Antwerpen

Maurice Verbaet Center

Het Maurice Verbaet Centrum is een prachtig museum in Antwerpen. Het herbergt een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst, waaronder beeldhouwwerken en schilderijen van bekende Belgische kunstenaars.

Adres: Mechelsesteenweg 64a, 2018 Antwerpen

Poorterswoning De Pelgrom

De Poorterswoning De Pelgrom is een uniek museum gewijd aan de geschiedenis van de Gouden Eeuw in Antwerpen. Dit museum heeft interactieve tentoonstellingen over het verleden, het heden en de toekomst van de haven, evenals foto’s en kunstvoorwerpen uit dit belangrijke deel van de Belgische cultuur.

Dit is een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen als u meer wilt weten over hoe de haven in de loop der tijd is geëvolueerd!

Adres: Pelgrimstraat 15, 2000 Antwerpen

Provinciaal Museum Emile Verhaeren

Het Provinciaal Museum Emile Verhaeren is een prachtig museum gewijd aan het leven en werk van de dichter Emile Verhaeren. U vindt er een uitgebreide collectie van zijn geschriften, maar ook foto’s en voorwerpen uit zijn leven.

Dit museum herbergt ook een bibliotheek met boeken over Verhaeren, kunsttentoonstellingen en lezingen over hem. Dit is een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen als u meer wilt weten over deze belangrijke Belgische figuur!

Adres: Emile Verhaerenstraat 71, 2890 Puurs-Sint-Amands

Rijn-en Binnenvaart Museum

Het Rijn- en Binnenvaartmuseum is een fascinerend museum gewijd aan de geschiedenis van de scheepvaart in Antwerpen. U vindt er interactieve tentoonstellingen over de verschillende boten die werden gebruikt om goederen in en rond Antwerpen te vervoeren, evenals foto’s en kunstvoorwerpen uit dit belangrijke deel van de Belgische cultuur.

Dit museum heeft ook activiteiten voor kinderen en seizoensgebonden evenementen om bezoekers nog meer te leren over dit fascinerende onderwerp. Dit is een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen!

Adres: Haven 45, Kattendijkdok

Bunker Museum Antwerpen

is een ongelooflijk museum gewijd aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Bezoekers vinden er interactieve tentoonstellingen over de betrokkenheid van de stad bij de oorlog, evenals foto’s en voorwerpen uit dit belangrijke deel van de Belgische cultuur.

Dit museum biedt ook rondleidingen, educatieve programma’s en gezinsvriendelijke activiteiten om bezoekers nog meer te leren over deze fascinerende periode van de geschiedenis. Dit is een van de topmusea om te bezoeken in Antwerpen!

Adres: Acacialaan 15, 2020 Antwerpen

Maritiem Openluchtmuseum Boeienweide

Het Maritiem Openluchtmuseum Boeienweide is een museum gewijd aan de geschiedenis van de scheepvaart in Antwerpen. U vindt er interactieve tentoonstellingen over de verschillende soorten schepen die werden gebruikt, maar ook foto’s en voorwerpen uit dit belangrijke deel van de Belgische cultuur.

Dit museum organiseert ook speciale evenementen zoals muziekfestivals en lezingen over de maritieme geschiedenis, waardoor het een van de topmusea is om te bezoeken in Antwerpen!

 

Adres: Frederik van Eedenplein, 2050 Antwerpen

Natuurhistorisch museum (in de Zoo van Antwerpen)

Het Natuurhistorisch Museum, gevestigd in de Antwerpse Zoo, is een ongelooflijk museum gewijd aan de geschiedenis van de wilde dieren in België. Je vindt er interactieve tentoonstellingen over verschillende soorten dieren en planten die in België voorkomen, evenals foto’s en voorwerpen uit dit belangrijke deel van de Belgische cultuur.

Dit museum biedt ook educatieve activiteiten voor kinderen en speciale evenementen zoals lezingen over het behoud van dieren, waardoor het een van de top musea is om te bezoeken in Antwerpen!

 

Adres: Koningin Astridplein 20 – 26 (vlak naast Antwerpen Centraal Station)