reizen naar antwerpen
Antwerpen

Reizen naar Antwerpen

Antwerpen is een prachtige stad die bekend staat om zijn historische architectuur, musea, winkels en restaurants (en dat zeg ik niet alleen omdat ik er zelf gewoond heb ;)). Of je nu op zoek bent naar een weekendje weg of een langere vakantie, er zijn verschillende manieren om naar Antwerpen te reizen. In dit artikel bespreken we de verschillende manieren om naar Antwerpen te reizen, waaronder met het vliegtuig, de wagen, de trein en de bus.

Als je van plan bent om naar Antwerpen te vliegen, dan is de luchthaven van Antwerpen een goede optie. Deze luchthaven ligt op slechts 6 kilometer van het stadscentrum en biedt vluchten naar verschillende bestemmingen in Europa. Andere opties zijn de luchthavens van Brussel en Amsterdam, die beide goed verbonden zijn met Antwerpen via de trein of bus. Als je liever met de wagen reist, dan kun je gebruik maken van de snelwegen E19 en E17 om Antwerpen te bereiken.

Als je de voorkeur geeft aan reizen met het openbaar vervoer, dan is de trein een goede optie. Antwerpen heeft drie grote treinstations: Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Zuid. Er zijn regelmatige treinverbindingen vanuit verschillende steden in België en Nederland. Daarnaast is er ook een uitgebreid netwerk van bussen en trams in Antwerpen zelf, waardoor het gemakkelijk is om je binnen de stad te verplaatsen.

reizen naar antwerpen
reizen naar antwerpen

Photo by Ishan on Unsplash

Vliegtuig

Als je naar Antwerpen wilt reizen, is het vliegtuig een handige optie. De stad heeft een eigen luchthaven, de Internationale Luchthaven Antwerpen (Deurne), die zich op slechts 6 km van het stadscentrum bevindt. Hieronder vind je informatie over hoe je naar Antwerpen kunt vliegen vanuit België en Nederland.

Vanuit België

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden vanuit verschillende Belgische steden naar de luchthaven van Antwerpen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen en de steden waaruit ze vluchten aanbieden:

Luchtvaartmaatschappij Vertreksteden
TUI fly Brussel, Charleroi
Air Antwerp Londen City, Amsterdam
CityJet Londen City

Vanuit Nederland

Vanuit Nederland kun je ook gemakkelijk naar Antwerpen vliegen. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden vanuit Nederlandse steden naar de luchthaven van Antwerpen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen en de steden waaruit ze vluchten aanbieden:

Luchtvaartmaatschappij Vertreksteden
Air Antwerp Amsterdam
TUI fly Amsterdam

Houd er rekening mee dat de luchthaven van Antwerpen voornamelijk regionale vluchten aanbiedt. Als je vanuit een andere stad of land vliegt, is het wellicht handiger om naar een van de nabijgelegen luchthavens te vliegen, zoals Brussels Airport of Amsterdam Airport Schiphol, en vervolgens met de trein of bus naar Antwerpen te reizen.

Trein

Als je naar Antwerpen wilt reizen, is de trein een handige en duurzame optie. Het treinstation Antwerpen-Centraal is een prachtig gebouw dat op zichzelf al een bezoek waard is. Er zijn verschillende treinverbindingen die Antwerpen verbinden met steden in België en Nederland.

Vanuit België

Als je vanuit België komt, kun je de trein nemen vanuit verschillende steden, zoals Brussel, Gent, Brugge, Leuven en Luik. Er zijn frequente treinverbindingen tussen deze steden en Antwerpen. De treinreis vanuit Brussel naar Antwerpen duurt ongeveer 40 minuten, terwijl de treinreis vanuit Gent ongeveer 50 minuten duurt.

Vanuit Nederland

Als je vanuit Nederland komt, zijn er verschillende treinverbindingen die Antwerpen verbinden met steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Er zijn directe treinverbindingen tussen Amsterdam en Antwerpen, die ongeveer 1 uur en 50 minuten duren.

Als je vanuit Schiphol naar Antwerpen wilt reizen, kun je de trein nemen vanaf het treinstation op de luchthaven. De treinreis van Schiphol naar Antwerpen duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Er zijn ook treinverbindingen vanuit andere steden in Nederland, zoals Rotterdam en Den Haag, die Antwerpen verbinden met Nederland.

Het is belangrijk om op voorhand je treintickets te boeken om geld en tijd te besparen. Er zijn verschillende websites waar je treintickets kunt boeken, zoals Trainline en NMBS. Houd er rekening mee dat de treinreizen tijdens de spits duurder kunnen zijn dan tijdens de daluren.

Auto

Als je ervoor kiest om met de auto naar Antwerpen te reizen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hieronder vind je meer informatie over het reizen met de auto vanuit België en Nederland.

Vanuit België

Antwerpen is goed bereikbaar met de auto vanuit verschillende delen van België. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de reistijd en afstand vanuit verschillende steden.

Stad Afstand (km) Reistijd
Brussel 45 45 minuten
Gent 60 50 minuten
Luik 120 1 uur en 20 minuten
Hasselt 80 1 uur
Brugge 110 1 uur en 10 minuten

Houd er rekening mee dat het verkeer in en rond Antwerpen druk kan zijn, vooral tijdens de spitsuren. Het kan daarom verstandig zijn om buiten de spitsuren te reizen.

Vanuit Nederland

Ook vanuit Nederland is Antwerpen goed bereikbaar met de auto. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de reistijd en afstand vanuit verschillende steden.

Stad Afstand (km) Reistijd
Amsterdam 160 1 uur en 45 minuten
Rotterdam 100 1 uur
Utrecht 150 1 uur en 45 minuten
Eindhoven 120 1 uur en 15 minuten
Maastricht 120 1 uur en 30 minuten

Houd er rekening mee dat er in Antwerpen een LEZ is, een Lage Emissie Zone. Je mag niet met zomaar iedere auto de Antwerpse ring op en de stad in.  Daarnaast zijn er in Antwerpen verschillende parkeermogelijkheden beschikbaar, zoals parkeergarages en straatparkeren. Zorg ervoor dat je de parkeertarieven en -voorwaarden controleert voordat je je auto parkeert.

Lees ook: Lage Emissie Zone in Antwerpen

Bus

Reizen met de bus is een betaalbare en handige manier om naar Antwerpen te komen. Er zijn tal van busmaatschappijen die verbindingen aanbieden vanuit België en Nederland.

Vanuit België

Er zijn verschillende busmaatschappijen die verbindingen aanbieden vanuit verschillende steden in België. De meest populaire zijn:

  • FlixBus: biedt dagelijkse verbindingen vanuit Brussel, Gent, Luik, Charleroi, Namen en nog veel meer steden in België. De prijzen beginnen bij € 5.
  • De Lijn: biedt lokale busverbindingen in heel Vlaanderen, inclusief Antwerpen. De tarieven variëren afhankelijk van de afstand en de duur van de reis.
  • Eurolines: biedt internationale busverbindingen vanuit verschillende steden in België, waaronder Brussel, Luik en Charleroi. De prijzen variëren afhankelijk van de bestemming en de reisdatum.

Vanuit Nederland

Er zijn ook verschillende busmaatschappijen die verbindingen aanbieden vanuit Nederland. De meest populaire zijn:

  • FlixBus: biedt dagelijkse verbindingen vanuit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en nog veel meer steden in Nederland. De prijzen beginnen bij € 5.
  • Arriva: biedt lokale busverbindingen in de provincie Noord-Brabant, inclusief verbindingen naar Antwerpen. De tarieven variëren afhankelijk van de afstand en de duur van de reis.
  • Eurolines: biedt internationale busverbindingen vanuit verschillende steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De prijzen variëren afhankelijk van de bestemming en de reisdatum.

Het is belangrijk om te controleren of er rechtstreekse verbindingen beschikbaar zijn vanuit uw stad en om de tarieven en dienstregelingen te vergelijken voordat u uw busreis boekt.