parkeren-in-Antwerpen
Antwerpen

Waar parkeren in Antwerpen

Antwerpen is een bruisende stad met veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants. Als je met de auto naar Antwerpen komt, is het belangrijk om te weten waar je kunt parkeren. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de verschillende parkeermogelijkheden in Antwerpen en wat je kunt verwachten qua tarieven en parkeerzones.

Er zijn verschillende manieren om te parkeren in Antwerpen. Zo zijn er publieke parkings, buurtparkings en gratis randparkings. Daarnaast kun je ook parkeren op straat, maar let op, dit is op de meeste plaatsen betalend of beperkt in tijd. Als je in Antwerpen woont, kun je met een parkeervergunning voor bewoners gratis parkeren in de eigen wijk. Voor wie langer wil parkeren, zijn er alternatieven. Het aantal parkeerplaatsen op straat is beperkt, vooral in de binnenstad.

Het is belangrijk om vooraf te kijken waar je kunt parkeren als je met de auto naar Antwerpen komt. Zo voorkom je dat je lang moet zoeken naar een parkeerplek en dat je onnodig veel geld kwijt bent aan parkeerkosten. In dit artikel zullen we je informeren over de verschillende parkeermogelijkheden in Antwerpen en wat je kunt verwachten qua tarieven en parkeerzones.

parkeren-in-Antwerpen
parkeren-in-Antwerpen

NicolasVC / shutterstock

Parkeren in Antwerpen: Algemene informatie

Antwerpen is een drukke stad en parkeren kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om te weten waar je wel en niet kunt parkeren en wat de tarieven zijn. Hieronder vind je algemene informatie over parkeren in Antwerpen.

Parkeren op straat

Het aantal parkeerplaatsen op straat in Antwerpen is beperkt, vooral in de binnenstad. Bovendien is parkeren op straat op de meeste plaatsen betalend of beperkt in tijd. Je kunt betalen met een parkeerticket of via een parkeerapp. Het tarief en de maximale parkeerduur verschillen per zone. Hieronder vind je een overzicht van de tarieven:

Zonekleur Tarief per uur
Rood € 2,80
Oranje € 2,00
Geel € 1,80
Groen € 1,40
Blauw € 0,70

Parkeergarages

Als je langer wilt parkeren, zijn er alternatieven. In Antwerpen zijn er diverse parkeergarages waar je je auto kunt parkeren. De tarieven verschillen per parkeergarage en zijn over het algemeen hoger dan op straat. Hieronder vind je een overzicht van enkele parkeergarages en de tarieven:

Parkeergarage Tarief per uur
Q-Park Godefriduskaai € 2,60
Parking Meir € 2,50
Parking Diamant € 2,70
Parking Brabo € 2,90

Blauwe zone

In sommige gebieden in Antwerpen is er een blauwe zone. Dit betekent dat je je auto maximaal 2 uur mag parkeren met een parkeerschijf. De blauwe zones zijn bedoeld voor kort parkeren, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Het tarief is € 0,70 per uur. Hieronder vind je een overzicht van de gebieden met een blauwe zone:

  • Zurenborg
  • Stadspark
  • Harmonie
  • Zuid
  • Groen Kwartier

Let op: de informatie in dit artikel kan veranderen en is mogelijk niet volledig. Controleer altijd de actuele informatie op de website van de stad Antwerpen.

parkeren-antwerpen
parkeren-antwerpen

Farantsa / shutterstock.com

Parkeren in het centrum van Antwerpen

Als je in het historische centrum of in het Diamond District van Antwerpen wilt parkeren, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hieronder vind je meer informatie over de parkeermogelijkheden in deze gebieden.

Historisch centrum

Het historische centrum van Antwerpen is een populaire toeristische bestemming en heeft veel te bieden, zoals de Grote Markt, het Stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het kan echter lastig zijn om hier te parkeren vanwege de beperkte beschikbare ruimte en de hoge parkeerkosten.

Er zijn verschillende parkeergarages beschikbaar in het historische centrum, zoals de Grote Markt Parking en de Parking Brabo. De tarieven variëren van € 2,50 tot € 4 per uur, afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de dag. Het is ook mogelijk om op straat te parkeren, maar dit is vaak duurder en er zijn beperkte beschikbare plaatsen.

Diamond District

Het Diamond District van Antwerpen is een belangrijk zakelijk en commercieel gebied, dat bekend staat om zijn diamantindustrie. Als je hier wilt parkeren, zijn er verschillende parkeergarages beschikbaar, zoals Parking Diamant en Parking Horta. De tarieven variëren van € 2,50 tot € 4 per uur, afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de dag.

Als je van plan bent om langer dan een paar uur te parkeren, is het ook mogelijk om een dagkaart te kopen voor een van de parkeergarages. Dit kan voordeliger zijn dan het betalen van een uurtarief. Houd er rekening mee dat sommige parkeergarages beperkte openingstijden hebben en dat je mogelijk niet 24 uur per dag toegang hebt.

In het algemeen is het aan te raden om vooraf te plannen waar je wilt parkeren in het centrum van Antwerpen, vooral als je op drukke dagen of tijden reist. Zo voorkom je dat je lang moet zoeken naar een parkeerplek en mogelijk hoge parkeerkosten moet betalen.

P+R-terreinen in Antwerpen

In Antwerpen zijn er verschillende Park and Ride (P+R) terreinen waar je gratis je auto kan parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer de stad in kan gaan. Hieronder vind je een overzicht van de P+R-terreinen in Antwerpen:

P+R-terrein Adres Capaciteit Openbaar vervoer
Olympiade Beukenlaan 12 195 plaatsen Tram 2 en 6
Schoonselhof Krijgsbaan 1 116 plaatsen Tram 24
Boechout Frans Cretenlaan 1 204 plaatsen Trein S1 en S11
Merksem Bredabaan 965 400 plaatsen Tram 2 en 3
Wommelgem Autolei 113 200 plaatsen Bus 420 en 421
Linkeroever Blancefloerlaan 501 200 plaatsen Tram 3

De P+R-terreinen zijn gelegen aan de rand van de stad en bieden een goedkope en gemakkelijke manier om de stad te bezoeken. De terreinen zijn 24 uur per dag geopend en je kan er gratis parkeren.

Let wel op dat je je parkeerticket valideert bij het openbaar vervoer. Hierdoor kan je met korting reizen. Bij sommige P+R-terreinen kan je ook een fiets huren om de stad te verkennen.

Kortom, maak gebruik van de P+R-terreinen in Antwerpen om je auto veilig en voordelig te parkeren en vervolgens gemakkelijk de stad in te gaan met het openbaar vervoer.

kaaien-parking-antwerpen
kaaien-parking-antwerpen

Alternatieven voor parkeren in Antwerpen

Als je niet wilt betalen voor parkeren of als er geen parkeerplaatsen beschikbaar zijn, zijn er gelukkig nog alternatieven om in Antwerpen te geraken. Hieronder vind je enkele mogelijkheden.

Openbaar vervoer

Antwerpen heeft een uitgebreid openbaar vervoerssysteem met trams, bussen en metro’s. Het is een handige en betaalbare manier om door de stad te reizen. Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar, afhankelijk van je behoeften en de duur van je verblijf.

  • Dagpas: €8 voor onbeperkt reizen op alle trams en bussen van De Lijn in Antwerpen voor één dag.
  • 10-rittenkaart: €16 voor 10 ritten op alle trams en bussen van De Lijn in Antwerpen.
  • Mobib-kaart: oplaadbare kaart die je kan gebruiken voor al het openbaar vervoer in België.

Fietsen

Antwerpen is een fietsvriendelijke stad met veel fietspaden en -stallingen. Het is een snelle en gezonde manier om de stad te verkennen. Er zijn verschillende manieren om een fiets te huren in Antwerpen:

  • Velo: het Antwerpse deelfietsensysteem met meer dan 4000 fietsen op meer dan 300 locaties in de stad. Je kan een dagpas kopen voor €4 of een weekpas voor €10.
  • Fietsverhuur: er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven in Antwerpen, zoals Velo-Antwerpen, Antwerp by Bike en Fietsen De Geus. De prijzen variëren afhankelijk van het type fiets en de duur van de huur.

Met deze alternatieven kan je toch gemakkelijk naar Antwerpen reizen zonder je zorgen te maken over parkeren.

Conclusie

In Antwerpen zijn er verschillende opties voor parkeren, waaronder parkeerzones, buurtparkings, publieke parkings en gratis randparkings. Het aantal parkeerplaatsen op straat is beperkt en parkeren op straat is meestal betalend of beperkt in tijd.

Als je op zoek bent naar gratis parkeerterreinen in Antwerpen, dan zijn langs de Scheldekaaien en in het Zuid populaire opties. Er zijn twee zuidelijke parkeerterreinen langs de Scheldekaaien aan de Sint-michielskaai en aan de De Gerlachekaai. Op het Zuid kun je ook gratis parkeren op het plein van de gedempte Zuiderdokken.

Als je in Antwerpen woont of werkt, dan kan het interessant zijn om een parkeervergunning aan te vragen. Zo kun je voordeliger parkeren in de stad. Je kunt een parkeervergunning aanvragen via de website van de stad Antwerpen.

Het is ook mogelijk om te parkeren in een van de publieke parkings in Antwerpen. Deze parkings bieden vaak meer ruimte en zijn 24/7 geopend. De tarieven zijn echter wel hoger dan bij parkeren op straat.

Als je slechts kort in Antwerpen verblijft, dan is parkeren op straat een goede optie. Let wel op de parkeertarieven en de maximale parkeertijd. Het is raadzaam om vooraf te informeren over de parkeermogelijkheden in de buurt waar je wilt parkeren.

Kortom, er zijn verschillende opties voor parkeren in Antwerpen, afhankelijk van je verblijfsduur en locatie. Het is belangrijk om vooraf goed te informeren over de mogelijkheden en tarieven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.