logeren-tiny-house-Belgie
Belgie

Waar kan je in België in een tiny house logeren? De beste opties op een rijtje

Waar kan je in België in een tiny house logeren? De beste opties op een rijtje

Als je op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring in België, dan is logeren in een tiny house misschien iets voor jou. Deze kleine huisjes zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en bieden een minimalistische levensstijl in een knusse omgeving. Maar waar kan je in België eigenlijk in een tiny house logeren?

Er zijn verschillende plekken in België waar je in een tiny house kunt verblijven. Zo zijn er tiny houses te vinden in de buurt van Brugge, aan het Kampveldbos, en aan het meer. Ook kun je in Leuven terecht voor een tiny house ervaring. Het is belangrijk om te weten dat er regelgeving is rondom het plaatsen van tiny houses en dat je hiervoor een bouwvergunning nodig hebt. Daarnaast moet het tiny house aan bepaalde minimale eisen voldoen, zoals een woonoppervlakte van minimaal 18m2 en een minimale hoogte van 2,20m.

Als je op zoek bent naar een bijzondere vakantie-ervaring en openstaat voor een minimalistische levensstijl, dan is logeren in een tiny house in België zeker het overwegen waard. Met verschillende locaties om uit te kiezen, is er voor ieder wat wils. Houd er wel rekening mee dat er regelgeving is rondom het plaatsen van tiny houses en dat je hiervoor een bouwvergunning nodig hebt.

logeren-tiny-house-Belgie
logeren-tiny-house-Belgie

Photo by Nachelle Nocom on Unsplash

Wat Is Een Tiny House?

Een tiny house is een kleine woning die compact en duurzaam is ontworpen. Het is een minimalistische manier van leven waarbij je bewust kiest voor een kleinere ecologische voetafdruk. Deze woningen zijn meestal tussen de 15 en 50 vierkante meter groot en hebben alles wat je nodig hebt om comfortabel te leven.

Tiny houses zijn vaak op wielen gebouwd, waardoor ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om op verschillende locaties te wonen en te reizen, terwijl je toch het comfort van een huis hebt. Een ander voordeel van een tiny house is dat het minder energie verbruikt en minder onderhoud vereist dan een traditioneel huis.

Er zijn verschillende soorten tiny houses, van minimalistische hutten tot luxe villa’s. Het ontwerp van een tiny house kan variëren van eenvoudig tot complex, afhankelijk van de behoeften en wensen van de bewoner. Het is belangrijk om te onthouden dat een tiny house niet hetzelfde is als een mobiele woning of een caravan. Een tiny house is een volwaardige woning die voldoet aan de bouwvoorschriften en regelgeving van de lokale overheid.

In België is het wonen in een tiny house nog relatief nieuw en er is nog geen duidelijk wettelijk kader. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften voordat je besluit om in een tiny house te gaan wonen.

Locaties Van Tiny Houses In België

Als je op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring, dan is een verblijf in een tiny house in België zeker iets om te overwegen. Hieronder vind je een overzicht van locaties waar je in een tiny house kunt logeren in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er verschillende locaties waar je in een tiny house kunt verblijven. Hier zijn een paar opties:

 • Tiny House Gent: Dit tiny house is gelegen in het groen aan de rand van Gent en biedt plaats aan maximaal vier personen. Het is voorzien van een volledig uitgeruste keuken, een badkamer en een gezellige woonkamer.
 • Tiny House Limburg: Dit tiny house is gelegen in het hart van de Limburgse natuur en biedt plaats aan maximaal vier personen. Het is voorzien van een keuken, een badkamer en een gezellige woonkamer met een houtkachel.
 • Tiny House Antwerpen: Dit tiny house is gelegen in het groen aan de rand van Antwerpen en biedt plaats aan maximaal vier personen. Het is voorzien van een keuken, een badkamer en een gezellige woonkamer.

Wallonië

Ook in Wallonië zijn er verschillende locaties waar je in een tiny house kunt verblijven. Hier zijn een paar opties:

 • Tiny House Ardennen: Dit tiny house is gelegen in het hart van de Ardennen en biedt plaats aan maximaal vier personen. Het is voorzien van een keuken, een badkamer en een gezellige woonkamer met een houtkachel.
 • Tiny House Namen: Dit tiny house is gelegen in de buurt van Namen en biedt plaats aan maximaal vier personen. Het is voorzien van een keuken, een badkamer en een gezellige woonkamer.
 • Tiny House Luik: Dit tiny house is gelegen in de buurt van Luik en biedt plaats aan maximaal vier personen. Het is voorzien van een keuken, een badkamer en een gezellige woonkamer.

Brussel

Hoewel Brussel voornamelijk bekend staat om zijn stadse omgeving, zijn er ook een paar locaties waar je in een tiny house kunt verblijven:

 • Tiny House Brussel: Dit tiny house is gelegen in het groen aan de rand van Brussel en biedt plaats aan maximaal vier personen. Het is voorzien van een keuken, een badkamer en een gezellige woonkamer.
 • Tiny House Waterloo: Dit tiny house is gelegen in de buurt van Waterloo en biedt plaats aan maximaal vier personen. Het is voorzien van een keuken, een badkamer en een gezellige woonkamer.

Als je op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring, dan zijn deze locaties zeker de moeite waard om te overwegen.

Reserveringsproces Van Tiny Houses

Het reserveringsproces voor een verblijf in een tiny house kan verschillen per locatie en verhuurder. Over het algemeen kan je een reservering maken via de website van de verhuurder of via een online boekingsplatform. Hieronder vind je enkele stappen die je kan nemen om een reservering te maken:

 1. Kies een locatie en accommodatie: Bekijk de beschikbare locaties en accommodaties op de website van de verhuurder of op het boekingsplatform. Kies het type accommodatie en de gewenste data voor je verblijf.
 2. Controleer de beschikbaarheid: Controleer of de gewenste accommodatie beschikbaar is op de gewenste data. Sommige verhuurders hebben een online kalender waarop je de beschikbaarheid kan controleren.
 3. Boek de accommodatie: Als de accommodatie beschikbaar is, kan je de reservering maken. Vul je persoonlijke gegevens in en betaal de reserveringskosten. Zorg ervoor dat je de algemene voorwaarden van de verhuurder goed doorleest voordat je de reservering maakt.
 4. Bevestiging van de reservering: Na het maken van de reservering ontvang je een bevestiging per e-mail. Hierin vind je alle details van je verblijf, zoals de locatie, data, prijs en contactgegevens van de verhuurder.
 5. Betaling van de huurprijs: In sommige gevallen moet je de huurprijs vooraf betalen, terwijl je bij andere verhuurders pas bij aankomst hoeft te betalen. Controleer daarom goed wat de betalingsvoorwaarden zijn bij de verhuurder van jouw keuze.
 6. Aankomst en vertrek: Op de dag van aankomst kan je de sleutel ophalen bij de verhuurder of bij een sleutelkluisje. Bij vertrek moet je de accommodatie schoon achterlaten en de sleutel terugbrengen naar de verhuurder.

Het is belangrijk om op tijd te reserveren, vooral in het hoogseizoen. Sommige verhuurders hebben een minimumverblijf van enkele nachten, terwijl andere verhuurders flexibeler zijn. Lees daarom goed de voorwaarden van de verhuurder door voordat je een reservering maakt.

Voor- En Nadelen Van Logeren In Een Tiny House

Een tiny house is een kleine, compacte woning die steeds populairder wordt in België. Het is een unieke manier van leven en logeren die veel voordelen biedt, maar ook enkele nadelen met zich meebrengt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van logeren in een tiny house.

Voordelen

 • Milieuvriendelijk: Tiny houses zijn vaak gebouwd met duurzame materialen en zijn ontworpen om energiezuinig te zijn. Hierdoor is het verblijf in een tiny house veel milieuvriendelijker dan in een traditioneel huis.
 • Kostenbesparend: Omdat tiny houses kleiner zijn dan traditionele huizen, zijn de kosten voor bouwen en onderhoud ook lager. Dit kan leiden tot besparingen op de lange termijn.
 • Minimalistische levensstijl: Een verblijf in een tiny house kan helpen om te leven met minder spullen en een minimalistische levensstijl te omarmen. Dit kan leiden tot een gevoel van vrijheid en minder stress.
 • Unieke ervaring: Logeren in een tiny house is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Het is een geweldige manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te genieten van de natuur.

Nadelen

 • Beperkte ruimte: Het grootste nadeel van logeren in een tiny house is de beperkte ruimte. Dit kan leiden tot gevoelens van claustrofobie en ongemak, vooral als je niet gewend bent aan een minimalistische levensstijl.
 • Gebrek aan privacy: Omdat tiny houses zo klein zijn, is er weinig ruimte voor privacy. Dit kan een uitdaging zijn als je met meerdere mensen in een tiny house verblijft.
 • Beperkte voorzieningen: Tiny houses hebben vaak beperkte voorzieningen, zoals een kleine keuken en badkamer. Hierdoor kan het verblijf minder comfortabel zijn dan in een traditioneel huis.
 • Regelgeving: In België is er nog weinig regelgeving omtrent het bouwen en verblijven in een tiny house. Hierdoor kan het lastig zijn om een geschikte locatie te vinden en kan het verblijf in een tiny house soms als illegaal worden beschouwd.

Al met al biedt logeren in een tiny house veel voordelen, maar het is belangrijk om ook de nadelen in overweging te nemen voordat je besluit om te verblijven in een tiny house.

Aanvullende Diensten En Faciliteiten

Naast het unieke verblijf in een tiny house, bieden veel locaties aanvullende diensten en faciliteiten aan om het verblijf nog aangenamer te maken. Hieronder vind je een overzicht van enkele van deze extra’s:

 • Sauna: sommige tiny house locaties bieden een eigen sauna aan, waar je heerlijk kunt ontspannen na een dagje verkennen van de omgeving.
 • Hot tub: ontspannen in een hot tub onder de sterrenhemel? Bij sommige tiny house locaties is dit mogelijk.
 • Wifi: hoewel het verblijf in een tiny house een uitstekende gelegenheid biedt om even helemaal offline te gaan, bieden sommige locaties toch wifi aan voor wie dat wenst.
 • Ontbijt: sommige tiny house locaties bieden een ontbijtservice aan, zodat je de dag goed kunt beginnen.
 • Zwembad: bij enkele tiny house locaties is er ook een zwembad aanwezig, ideaal voor een verfrissende duik op warme dagen.
 • Honden toegelaten: reis je met je trouwe viervoeter? Bij sommige tiny house locaties zijn honden van harte welkom.

Het aanbod van aanvullende diensten en faciliteiten verschilt per locatie. Raadpleeg daarom de informatie op de website van de betreffende locatie voor een compleet overzicht van alle extra’s die worden aangeboden.

Prijsklasse Van Tiny Houses In België

Tiny Houses zijn er in verschillende maten, afwerkingsgraden en modellen. De prijzen variëren dan ook sterk. Hieronder vindt u een overzicht van de prijsklasse van Tiny Houses in België:

 • De prijzen van een volledig afgewerkt Tiny House van 15 m² schommelen tussen 50 000 € en 60 000 €, afhankelijk van het model, afwerkingsniveau en comfort.
 • Een microwoning (gesloten ruwbouw) kan gekocht worden voor 25 000 à 30 000 € (exclusief levering; het transport kost gemiddeld 500 €), indien u bereid bent om zelf de afwerking te doen.
 • De gemiddelde prijs van een Tiny House bedraagt 42 000 euro, volgens Le Soir. Dit type woningen heeft gemiddeld een oppervlakte van 22 m² en mag maximum 3,5 ton wegen zodat u het met een aanhangwagen nog kan transporteren.

Het is belangrijk om te weten dat de prijs van een Tiny House niet alleen afhankelijk is van de grootte en afwerkingsgraad, maar ook van de locatie en de materialen die gebruikt worden. Het is daarom aan te raden om verschillende aanbieders te vergelijken en offertes op te vragen voordat u een beslissing neemt.

Het kan ook interessant zijn om te weten dat sommige Tiny House bouwers de mogelijkheid bieden om zelf mee te werken aan de bouw van uw Tiny House. Dit kan u helpen om de kosten te drukken en tegelijkertijd uw eigen persoonlijke touch aan uw Tiny House te geven.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een unieke en duurzame ervaring in België, dan is overnachten in een tiny house zeker de moeite waard. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van zelfvoorzienende cabins tot tiny houses op wielen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de wetgeving en vergunningen die nodig zijn voor het plaatsen en gebruiken van een tiny house als woning.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke natuurervaring, dan zijn de Slow Cabins zeker een aanrader. Deze ecologische tiny houses zijn volledig zelfvoorzienend en bieden alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf in de natuur. Als je liever iets meer luxe wilt, dan zijn de Tiny Kot en Tiny House Belgium ook goede opties.

Het is belangrijk om te onthouden dat het plaatsen en gebruiken van een tiny house als woning vergunningsplichtig is in België. Zorg er dus voor dat je de nodige vergunningen hebt voordat je een tiny house aanschaft of plaatst. Bij twijfel kun je altijd terecht bij je gemeente voor meer informatie.

Al met al bieden tiny houses in België een unieke en duurzame manier van leven en reizen. Of je nu op zoek bent naar een weekendje weg in de natuur of een permanente woonoplossing, er zijn genoeg opties beschikbaar om aan je behoeften te voldoen.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik een tiny house huren in België?

Er zijn verschillende plaatsen waar je in België een tiny house kunt huren. Je kunt bijvoorbeeld een tiny house huren in de Ardennen, aan de kust of in Limburg. Er zijn verschillende websites waar je tiny houses kunt vinden om te huren, zoals Airbnb, Tiny House Belgium en Tiny House Vlaanderen.

Waar kan ik een tiny house kopen in België?

Als je een tiny house wilt kopen in België, zijn er verschillende bedrijven die deze huizen aanbieden. Enkele voorbeelden zijn Tiny House Belgium, Tiny House Vlaanderen en Tiny House Limburg. Je kunt ook tweedehands tiny houses vinden op websites zoals 2dehands.be en Kapaza.

Zijn er tiny houses te huur in België met een hottub?

Ja, er zijn enkele tiny houses te huur in België met een hottub. Je kunt deze huizen vinden op websites zoals Airbnb en Tiny House Belgium. Het is wel belangrijk om te controleren of de hottub inbegrepen is in de huurprijs en of er extra kosten aan verbonden zijn.

Wat zijn de regels omtrent tiny houses in België?

De regels omtrent tiny houses in België zijn nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval heb je voor het plaatsen van een tiny house een bouwvergunning nodig. Een tiny house valt immers onder de definitie van ‘kleinschalig wonen’. De regels kunnen echter verschillen per gemeente.

Waar kan ik een tiny house boeken in de Ardennen?

Er zijn verschillende tiny houses te huur in de Ardennen. Je kunt deze huizen vinden op websites zoals Airbnb, Tiny House Belgium en Tiny House Vlaanderen. Het is wel belangrijk om te controleren of het tiny house beschikt over alle faciliteiten die je nodig hebt en of de locatie geschikt is voor jouw plannen.

Zijn er tiny houses te huur in Limburg, België?

Ja, er zijn verschillende tiny houses te huur in Limburg, België. Je kunt deze huizen vinden op websites zoals Airbnb, Tiny House Belgium en Tiny House Limburg. Het is wel belangrijk om te controleren of het tiny house beschikt over alle faciliteiten die je nodig hebt en of de locatie geschikt is voor jouw plannen.